Ombudsdienst : Mevr An Suvée : ombudsdienst@forzavarsa.be GSM 0486/029114
Club API : Alain De Wannemacker : GSM 0475/72 56 95
Iedere voetballer heeft het recht om te voetballen in een veilige omgeving. Iedere speler/speelster heeft een grens, maar ook in voetbal komt ongepast gedrag helaas voor. Maar liefst 82 procent van de Vlaamse jongeren is al slachtoffer geweest van psychisch grensoverschrijdend gedrag tijdens het sporten (algemeen), 55% van fysiek grensoverschrijdend gedrag en 27 procent klaagt over seksueel grensoverschrijdend gedrag (onderzoek 2020, Thomas More). De functie van ombudsdienst en club-API (aanspreekpunt integriteit) is dan ook geen overbodige luxe, maar een onmisbare schakel om onze club een plek te maken waar respect, tolerantie en vertrouwen centraal staan.
De ombudsdienst is verantwoordelijk voor :
- De ombudsdienst vormt een aanspreekpunt voor de personen die met een extra-sportieve, een sociale of een financiële vraag zitten.
- Na de mensen aanhoord te hebben wordt er van dit gesprek een (naamloos) verslagje opgemaakt en doorgestuurd naar het bestuur. Vanuit het bestuur zal een (eventuele) oplossing overgemaakt worden naar de ombudsdienst. Hij brengt als vertrouwenspersoon deze oplossing(en) naar de betrokken persoon.
De Club API is verantwoordelijk voor
- Een Aanspreekpersoon Integriteit binnen een sportclub (club-API) is een laagdrempelig aanspreekpunt waar sporters, hun ouders, trainers, bestuurders of andere betrokkenen terechtkunnen met een vraag, vermoeden of klacht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Hij/zij zorgt ook voor een duidelijke en kordate opvolging van incidenten.
De ombudsdienst en Club API staan niet in voor het nemen van sportieve beslissingen dewelke de jeugdopleiding met zich mee brengt. Hij/zij zal voor gelijk welke vraag met een sportieve inslag de betrokken persoon door verwijzen naar de sportief verantwoordelijken.